Radionica "Empirical Tools in Macroeconomics"

Objavljeno: 5. lipnja 2018.

Iznimno nam je zadovoljstvo pozvati vas na dugo očekivanu radionicu pod nazivom "Empirical Tools in Macroeconomics" koja će se održati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 18. do 21. lipnja. Radionicu će održati profesorica Irina Panovska s američkog Lehigh Universityja, a organizacijski dio je preuzeo MacroHub.

Radionica je organizirana kao praktičan računalni tečaj za analizu vremenskih serija u financijama i makroekonomiji. Primarni fokus radionice su multivarijatni modeli vremenskih serija (tzv. VAR modeli). Teme se kreću od jednostavnijih prema složenijima kako bi što veći broj polaznika imao koristi od tečaja. Na radionici će se obraditi jednostavniji linearni i složeniji nelinearni modeli vremenskih serija. Radionica je namijenjena istraživačima, doktorskim studentima te ekonomskim stručnjacima u bankama, centralnoj banci i ministarstvima. Profesorica Panovska velik dio svog istraživanja bazira na korištenju nelinearnih modela u makroekonomiji te nam je izuzetno drago što je možemo ugostiti.

Posebnost ove radionice je što će svaka tema biti obrađena na dvije razine. Najprije će profesorica Panovska kroz predavanje intuitivno objasniti ekonomsku (i ekonometrijsku) pozadinu pojedinog modela. Nakon toga slijede vježbe na računalima gdje polaznici rješavaju unaprijed pripremljene zadatke u programskim paketima R i RStudio. Kroz četiri dana radionice ukupno će se obraditi 12 takvih praktičnih zadataka.

Radionica ima tri primarna cilja. Prvo, uvod u linearne i nelinearne modele koji se najčešće koriste u makroekonomiji. Drugo, stjecanje praktičnog iskustva u programskim paketima R i RStudio. Polaznici će steći praktično iskustvo sa svim modelima koji će se obraditi na predavanjima. Zadaci će biti organizirani na način da polaznici nauče čitati računalni kod u programskom paketu R, zapisivati naredbe u R-u, te unositi promjene u već postojeće programske skripte kako bi ih prilagodili vlastitim potrebama. Treći cilj radionice je predstaviti najnovija istraživanja koja koriste spomenute modele kako bi polaznici stekli uvid u područje, razvili vlastitu istraživačku ideju ili iskoristili znanja za policy analize.

Profesorica Irina Panovska (www.irinapanovska.com) radi na Katedri za ekonomiju Sveučilišta Lehigh. Nagrađena je za izvrsnost u istraživanju, predavanju i mentoriranju. Njezini istraživački interesi su primijenjena makroekonomija i nelinearnosti u poslovnim ciklusima. Njezina istraživanja su objavljena u uglednim međunarodnim časopisima poput Journal of International Money and Finance, Macroeconomic Dynamics, Journal of Macroeconomics, Economic Modelling i Studies in Nonlinear Dynamics and Econometrics među ostalima. Bila je gostujući profesor na Sveučilištu New South Wales te je član izvršnog odbora Društva za nelinearnu dinamiku i ekonometriju (Society for Nonlinear Dynamics and Econometrics).

Sudjelovanje na ovoj izvrsnoj radionici je besplatno uz prethodnu registraciju. Radionicu u potpunosti financiraju projekti HRZZ-a 6785 i 7031.

Za više detalja o radionici, rasporedu i temama, te preporučenim predznanjima provjerite u Uputama:

Irina Panovska Workshop schedule.pdf