Osvrt na radionicu "Recent Advances in Time Series Econometrics"

Objavljeno: 15. svibnja 2018.

Početkom svibnja članovi MacroHuba su ugostili Joona Parka i Yoosoon Chang, profesore sa Sveučilišta u Indiani (SAD). Za vrijeme svog boravka, profesori su održali dvodnevnu radionicu pod nazivom Recent Advances in Time Series Econometrics na kojoj su upoznali polaznike s novim metodama istraživanja u području ekonometrije vremenskih serija.

Radionica je održana u srijedu 9. 5. i petak 11. 5. Profesori Park i Chang su govorili o dvije teme na kojima trenutno rade - "A New Approach to Model Regime Switching" te "Econometric Analysis of Functional Time Series". Profesori su izvrsni istraživači, razvijaju nove metodologije i publiciraju svoja istraživanja u najprestižnijim ekonomskim i ekonometrijskim časopisima.

Prema rang listi RePEc koja rangira sve prijavljene istraživače iz područja ekonomije, profesor Joon Park je među top 5%, a profesorica Yoosoon Chang među top 8% najboljih istraživača na svijetu. Inače, Sveučilište u Indiani ima devet dobitnika Nobelove nagrade, a Elinor Ostrom je 2009. dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju. Izuzetna nam je čast što su profesori Park i Chang posjetili Ekonomski fakultet u Zagrebu i podijelili svoja iskustva s nama, unatoč vrlo gustom rasporedu i brojnim obavezama.

Osim radionice za istraživače i nastavnike, profesori Park i Chang su održali dva predavanja za dodiplomske studente na kolegijima Development Economics i Ekonomski razvoj. Tako studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu imaju direktan doticaj s vrhunskim istraživačima i predavačima, što ih dodatno motivira. Predavanja su bila dobro posjećena i studenti su imali neočekivano mnogo pitanja za temu koja je usko vezana uz metode istraživanja u makroekonomiji.