Istraživačica MacroHuba osvojila prvu nagradu na ljetnoj školi o "Big Data" u društvenim znanostima

Objavljeno: 17. rujna 2018.

Članica MacroHuba, Ozana Nadoveza Jelić, u srpnju je ove godine pohađala ljetnu školu „Big Data and Analytics Summer School“ koju organizira Sveučilište u Essexu u Engleskoj.

"Big Data analysis" je pojam koji se sve češće pojavljuje u ekonomskim istraživanjima. Ovaj relativno širok pojam u suštini označava proces prikupljanja, organiziranja, „čišćenja“ i analize velikog broja podataka koji postaju sve dostupniji u digitalnom dobu.

U društvenim istraživanjima često se vezuje uz digitalne podatke povezane s aktivnostima na društvenim mrežama i s online kupovinom, ali nije ograničen vrstom podataka. Tako u makroekonomiji može služiti kao pojam koji označava korištenje velikog broja sve dostupnijih i kvalitetnijih podataka za objašnjavanje ekonomskih pojava ili pak prognoziranje.

Tečaj „Encounters with Big Data: Using Big Data in Social Sciences“ je trajao četiri dana, a zadnji dan je održano natjecanje u samostalnim projektima pri kojem su polaznici tečaja bili podijeljeni u timove od četiri člana.

Samostalni projektni zadatak pod nazivom „Encounters with Big Data: Sport Events and Google Trends“ koji su osmislili i izveli članovi tima u kojem su uz Ozanu bili i Marko Družić (EFZG), Fernanda Gomes i Yunting Zhang proglašen je najboljim, a pobjednicima su dodijeljene i simbolične nagrade.