Bratislava i Prag među sedam najrazvijenijih regija u EU - hrvatske regije pri dnu ljestvice 

Objavljeno: 2. ožujka 2018.

Eurostat je objavio podatke o razvijenosti regija u zemljama Europske unije. Podaci su za 2016. godinu, a razvijenost NUTS2 regija je mjerena BDP-om per capita korigiranom za kupovnu snagu (PPS). Najrazvijenija regija u Europskoj uniji je Inner London - West gdje je BDP per capita na razini od čak 611% prosječne razvijenosti u EU28, što je porast od čak 31 postotni bod u odnosu na godinu ranije. 

Osim što uključuje elitne kvartove poput Mayfair ili Kensington and Chelsea, ovaj dio Londona je globalno središte financijskog i komercijalnog svijeta, što objašnjava ovakve brojke. Bit će vrlo zanimljivo u budućnosti pratiti kako će se Brexit, i posljedično premještanje sjedišta nekih kompanija iz Londona na kontinent, odraziti na ovu statistiku. 

Zanimljivo je da je BDP per capita u zapadnom dijelu unutrašnjeg Londona čak 3,5 puta veći od onoga u istočnom dijelu. Naime, regija Inner London - East zabilježila je BDP per capita na razini od "samo" 167% prosjeka EU28, te se nalazi tek na 11. mjestu razvijenosti regija u EU.

Podjela Londona na NUTS2 regije

Izvor: Hidden London

Druga najbogatija "regija" u EU je Luxembourg s 257% razvijenosti prosjeka EU28, no zapravo nije riječ o regiji, već o cijeloj zemlji, budući da Luksemburg nije dovoljno velik da bi se podijelio na više regija (jednako kao i Malta, Cipar te tri baltičke zemlje). Među najbogatijim regijama u Uniji su još i Southern and Eastern (Irska) s 217% te Bruxelles (Belgija) i Hamburg (Njemačka) s po 200% prosječne razvijenosti u EU28.

Treba napomenuti da su među najrazvijenijim regijama Europske unije i dvije regije (točnije, grada) iz zemalja tzv. Nove Europe. Bratislavský kraj (Slovačka) je šesta najbogatija regija u EU sa 184%, dok je Prag (Češka) sa 182% prosječne razvijenosti u EU28 sedma najbogatija. Bratislava i Prag tako su po kupovnoj snazi bogatiji od Bavarske, francuske regije Ile de France u kojoj se nalazi Pariz, Stockholma, istočnog Londona, Stuttgarta, Beča, Salzburga, itd.

Ljestvica najboljih i najgorih regija u EU po BDP-u per capita

Izvor: Eurostat

S druge strane spektra, regija Severozapaden  u Bugarskoj najslabije je razvijena te se nalazi tek na 29% prosjeka EU28. Zanemarimo li francuski prekomorski departman Mayotte koji se nalazi u blizini Madagaskara, i sljedeće dvije najsiromašnije regije u EU su iz bugarske - Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen, obje na tek 34% prosječne razvijenosti u EU28.

Regija Severozapaden u Bugarskoj

Izvor: Wikipedia

Što se tiče nejednakosti u razvijenosti regija unutar zemalja, najveće razlike između najbogatijih i najsiromašnijih regija su zabilježene u Ujedinjenom Kraljevstvu (slika dolje). To i ne čudi, budući da je Inner London - West uvjerljivo najveći outlier u cijeloj EU. Zanemarimo li Inner London - West, razlika između najbogatije i najsiromašnije regije u UK postaje manja nego ona zabilježena u Irskoj, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji ili Njemačkoj. 

Treba napomenuti da su u Francuskoj stvarne razlike između najbogatije i najsiromašnije regije puno manje nego što to donji grafikon otkriva, zbog već spomenutih francuskih prekomorskih departmana koji su znatno siromašniji od francuskih regija na europskom kontinentu.

Izvor: Eurostat

Hrvatska je službeno podijeljena na dvije NUTS2 regije - Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku. U Kontinentalnoj se ostvaruje čak 68% ukupne nacionalne ekonomske aktivnosti, budući da se u njoj nalazi Grad Zagreb. No, gledano po glavi stanovnika, BDP per capita korigiran za kupovnu snagu u Kontinentalnoj Hrvatskoj tek je neznatno veći od onoga u Jadranskoj. Kontinentalna se nalazi na 61% prosjeka razvijenosti Europske unije, a Jadranska na 57%. Hrvatska tako ima najsiromašniju regiju u kojoj se nalazi glavni grad od svih zemalja EU-a. Također, ako se uspoređuju samo najbogatije regije iz svake zemlje, Hrvatska najbogatija regija je najslabije razvijena od svih 28 u Uniji. 

Prvenstveno je to posljedica odustajanja od prvotne ideje o podjeli Hrvatske na tri regije u kojoj bi ona u kojoj se nalazio Grad Zagreb (tzv. Sjeverozapadna Hrvatska) značajno odskakala po razvijenosti od preostale dvije. Uključivanjem Zagreba u istu regiju s nekima od najslabije razvijenih županija - poput Sisačko-moslavačke ili Vukovarsko-srijemske - smanjila se statistička razvijenost regije Kontinentalna Hrvatska. Time se i omogućio pristup većim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije Gradu Zagrebu i ostalim županijama sjeverozapadne Hrvatske koje su prvotno trebale biti u zasebnoj, trećoj regiji.

Stara podjela RH na NUTS2 regije

Izvor: obz.hr

Nova podjela RH na NUTS2 regije

Izvor: Wikipedia