Hrvati rade kraće od Crnogoraca

Objavljeno: 15. listopada 2018.

Zanimljivi podaci stižu iz Eurostata. Naime, očekivano trajanje radnog vijeka, odnosno aktivnosti na tržištu rada, prosječnog muškarca u Hrvatskoj u 2017. godini iznosilo je samo 34,5 godine.

Očekivano trajanje radnog vijeka računa se kao kombinacija očekivanog trajanja života i stope aktivnosti radne snage u pojedinoj zemlji za osobe koje su u trenutku izračuna navršile 15 godina života.

Prema tom kriteriju, muškarci iz Hrvatske smjestili su se na predzadnje mjesto u EU-u. Kraće od prosječnog Hrvata radit će samo Bugarin, ali samo za mjesec i pol kraće (34,4 godine). Dulje od prosječnog Hrvata radit će, primjerice, muškarac iz Crne Gore (34,6 godina), Makedonije, Turske, Grčke, itd. Prosjek Europske unije je 38,3 godine.

Izvor: Eurostat
Izvor: Eurostat

Istovremeno, radni vijek prosječne žene u Hrvatskoj iznosi 30,4 godine, tri godine manje od prosjeka u EU-u (33,4 godine). Kraći radni vijek među ženama očekuje se u samo u četiri članice EU-a - Rumunjskoj, Malti, Grčkoj i Italiji. Žene u Turskoj rade u prosjeku tek 18,5 godina, što je odraz kulturoloških i socioloških razlika te zemlje u odnosu na većinu Europskih država.

Ukupno gledajući, očekivano trajanje radnog vijeka i muškaraca i žena u Hrvatskoj iznosi 32,5 godine, što je 3,4 godine kraće od prosjeka EU-a (35,9 godina). Od članica Europske unije, očekivani radni vijek kraći je samo u Italiji (31,6 godina), dok je najduži u Nizozemskoj (40,1 godina) i Švedskoj (41,7 godina).

Najdulje se u Europi radi na Islandu (prosječno čak 47 godina!), a Islanđani dominiraju po tom kriteriju i kod muškaraca i žena. Za usporedbu, Islanđanke rade dulje od Hrvatica za čak 15 godina, a Islanđani dulje od Hrvata za 14 godina!

Izvor: Eurostat