Putanja životnog standarda, 2008. - 2016.

Piše: Tomislav Globan


Eurostat je objavio kako se Rumunjska izjednačila s Hrvatskom po visini BDP-a per capita, no gledamo li potrošnju kućanstava po stanovniku, Rumunji su već ispred nas. Riječ je o pokazatelju koji bolje opisuje životni standard stanovnika neke zemlje nego što to čini BDP per capita, budući da se rast životnog standarda primarno očituje u većoj količini i kvaliteti stvari koje si možemo priuštiti.

Po tome pokazatelju, Rumunji su u 2016. bili na razini od 63% prosječne potrošnje u EU-u, dok je Hrvatska tek na razini od 59% prosjeka EU-a. Drugim riječima, prosječni Hrvat živi za čak 41% lošijim životnim standardom od prosječnog Europljanina. Lošija je jedino Bugarska s potrošnjom od 53% prosjeka EU-a.

Na grafikonu dolje pokazana je putanja životnog standarda u zadnjih osam godina u Hrvatskoj i nama usporedivim zemljama, gdje plave točkice opisuju stanje 2008. godine, a crvene točkice stanje 2016. godine. Ako strelica pokazuje u smjeru "sjeveroistoka" to je znak da zemlja napreduje i stanovnici žive bolje nego ranije. Ukoliko strelica pokazuje u smjeru "jugozapada", to je znak da stanovnici žive lošije nego ranije. Jedine dvije zemlje koje putuju "jugozapadno" su Hrvatska i Slovenija, dok sve ostale zemlje idu snažnim koracima prema naprijed. Posebno je impresivan skok u Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj.