Što se kuha na MacroHubu?

Makroekonomska kolekcija proljeće/ljeto 2018.

Objavljeno: 3. svibnja 2018.

Na MacroHubu vodimo računa o tome da pozivamo inozemne predavače koji nas upoznaju s novim i starim istraživačkim metodama. Takva internacionalizacija je vrlo bitna, jer inicira transfer znanja i tehnologije te razvija networking. Usvajanje modernih istraživačkih metoda nam omogućava i analizu hrvatskog gospodarstva poput popularnih ekonomskih semafora i ostalih planiranih indikatora. Konačni cilj je kompleksne i zahtjevne ekonomske analize prezentirati na popularan, široko razumljiv i atraktivan način.

Započeli smo u ožujku (28. i 29.3.) s radionicom iz CGE modeliranja pod nazivom „Getting practical experience in building computable general equilibrium (CGE) model in GAMS“. Radionica je bila usmjerena na razvijanje osnovnih znanja i vještina potrebnih za razvoj i korištenje računalnih modela opće ravnoteže (CGE modela) u ekonomskoj analizi, a održao ju je dr. sc. Sebastian Voigt sa ZEW instituta (njem. Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung). Nakon toga, članove MacroHuba i ostale zainteresirane, u svibnju i lipnju čekaju četiri zanimljiva međunarodna događanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Navodimo događaje koje članovi MacroHuba organiziraju, surađuju pri organizaciji ili sudjeluju na događanjima.

9. i 11. svibanj: Recent Advances in Time Series Econometrics

Iznimno nam je zadovoljstvo ugostiti dvoje uglednih profesora Joon Park i Yoosoon Chang s Katedre za ekonomiju Sveučilišta Indiana. Sveučilište Indiana je radno mjesto ukupno devet dobitnika Nobelove nagrade, od čega je jedna iz ekonomije. Godine 2009. Elinor Ostrom je dobila Nobelovu nagradu iz ekonomije (točnije, naziv nagrade je The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel). Profesori Park i Chang će održati dva predavanja o novim metodama koje trenutno zajedno razvijaju. Teme su „A New Approach to Model Regime Switching“ i „Econometric Analysis of Functional Time Series“. Profesori su vrhunski stručnjaci koji predaju isključivo kolegije na doktorskoj razini na studiju Ekonomije na Sveučilištu u Indiani te su aktivni u suradnji s financijskim sektorom. Predavanja su besplatna uz prethodnu registraciju na https://goo.gl/forms/zdNTYIaCBxC9brLl1. Više o predavanjima možete saznati ovdje:

Chang and Park Workshop Schedule.pdf

23. do 26. svibanj: “An Enterprise Odyssey: Managing Change to Achieve Quality Development”

Krajem lipnja se na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održava međunarodna konferencija An Enterprise Odyssey koja se redovito održava svake dvije godine. Na konferenciji će biti organizirana zasebna sesija s radovima iz područja ekonomije, a pozvano predavanje će održati profesor Mark Strazicich s Appalachian State University. Konferencija je uvijek izvrsna prilika za upoznavanje novih istraživača i za održavanje kontakta s kolegama i koautorima iz inozemstva. Tako će među ostalima Zagreb posjetiti prof. Junsoo Lee sa Sveučilišta u Alabami, Eric Olson sa Sveučilišta West Virginia i Robert J. Sonora s Fort Lewis Collegea u Koloradu. Više o konferenciji možete saznati ovdje.

11. do 15. lipnja: Deseti jubilarni tečaj primijenjene ekonometrije (Applied Econometric Course)

Počevši od 2008., na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj svake godine organiziramo Applied Econometric Course; praktični tečaj ekonometrije namijenjen stručnjacima u bankama, ministarstvima, osiguranju, poslijediplomskim i doktorskim studentima te istraživačima zainteresiranim za ponavljanje postojećih i usvajanja novih metoda u istraživanjima i ekonometriji.

Ove godine nudimo dvije teme. U Zagrebu će profesor Robert J. Sonora s Fort Lewis Collegea u Koloradu održati tečaj o analizi vremenskih serija. U Opatiji će profesor Craig A. Depken II s The University of North Carolina, Charlotte održati tečaj o panel modelima i kauzalnosti.

Vremenske serije i paneli su iznimno popularne metode za istraživanje u ekonomiji. Veliki broj naših polaznika su doktorski studenti kojima je učenje o metodama istraživanja nezamjenjivo pri izradi doktorske disertacije. Profesori Sonora i Depken na vrlo pristupačan način te uz mnoštvo primjera uvode polaznike u naoko komplicirane modele. Cilj radionica je obraditi temeljne koncepte te pokazati velik broj primjera kako bi polaznici nakon tečaja imali praktično iskustvo te kako bi mogli sami provesti empirijsko istraživanje.

Više o tečaju možete saznati ovdje. Cijena tečaja je 400 eura za pojedince i 600 eura za pravne osobe.

18. do 21. lipnja: Radionica o linearnim i nelinearnim metodama

Krajem lipnja profesora Irina B. Panovska s Lehigh University će održati praktičnu radionicu o linearnim i nelinearnim VAR modelima. Radionica će biti organizirana kao praktični tečaj na računalima gdje će se koristiti popularni programski paket R. Cilj tečaja je upoznavanje polaznika s novim metodama i razmjena istraživačkih ideja za potencijalnu suradnju. Ovo je prvi puta da na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj organiziramo praktičnu radionicu o VAR modelima koji su iznimno popularni alat u makroekonomskim istraživanjima. Naglasak radionice će biti na nelinearnim modelima koji bolje odgovaraju realnim makroekonomskim zbivanjima od jednostavnih linearnih modela. Predavanja će biti besplatna uz prethodnu registraciju. Više detalja će biti dostupno u narednom periodu.